Inlägg nummer 200 – med utlottning!

Mitt första blogginlägg skrev jag 19 mars 2014 – det är dryga tre år sen dess! Då tog jag steget mot att studera teologi på heltid. På hösten inledde jag studierna och skrev om min andra dag så här. Första året försökte jag ta ut så mycket som bara möjligt av studierna och studielivet. Jag deltog med liv och lust i gulisintagningen och sen blev det sitz och höstfest och julgröt och vårfest och valborg och allt möjligt kul där emellan. Första året gick så otroligt snabbt fast det var mycket studier och en hel del gnäll över hebreiskan. Mysis är ju navet i de teologiska studierna och det skrev jag om i ett inlägg här.

Så kom sommaren och jag var tillbaka på jobbet. Det blev min första sommar som ambulerande, vikarierande vaktmästare med en månad i Pargas, en i Korpo och en i Nagu. Det var i Korpo som jag blev med råtta, Kyrkråttan flyttade in i min ficka och började instagramma om vårt liv tillsammans. Det skrev jag om i det här inlägget. Den sommaren gick också i ett huj och snart var det dags för andra årets studier.

Höstterminen inleddes och här skriver jag om det. Eller egentligen inledde jag ju studierna med en resa till Taizé. Den resan var så intensiv att jag visst aldrig kom mig för att blogga om den. Samtidigt debuterade jag som andaktstalare i radion. Det var den första andakt jag själv skrivit och hållit – någonsin! Smågalen som jag är inledde jag med låta den gå ut i radion!  Det studieåret präglades av liturgisk-homiletiska övningar och studier i grekiska. Det ena grymt roligt, det andra mera tradigt. Dessutom fick jag färdigt kandidatavhandlingen men lyckades inte ännu skrapa ihop studiepoängen som krävdes för en examen. Andra året gick visst med raketfart det också.

Sommaren spenderades på samma sätt som förra året – ungefär. Jag fick inleda med att hoppa in som prästvikarie och ta hand om en skolgudstjänst och en dagisgudstjänst i Nagu. Plötsligt var jag ambulerande, vikarierande, predikande vaktmästare! Det var spännande och roligt värre. En annan speciell dag skrev jag om i bloggen. Så hade jag plötsligt en massa semesterdagar som måste hållas vilket rörde till arbetsschemat en hel del. Fast det gjorde ju att jag hade möjlighet att åka med min motorcykelklubb runt Bottenviken så jag klagar inte.

Så kom hösten igen. Jag skriver om första dagen på Campus. Tredje året – tredje klassiska språket ska betas av. Latin läser jag nu som nätkurs och tycker att det är hur lätt som helst efter att ha kämpat mig genom hebreiska och grekiska. För att krydda studierna lite väljer jag en kurs i franska. Knäppgök, tycker jag nu om mig själv. Nåja, det är bara en kurs. Det här studieåret sitter jag mest hemma. Jag har inplanerat 3 x 10 studiepoäng som läskurser vilket betyder att jag inte har några föreläsningar i de kurserna. Under höstterminen är jag två dagar i veckan till Åbo. Hösten blir lång, mörk och jobbig. Jag är deppig och studierna går trögt men jag får nåt att se fram emot på våren. Det avslöjar jag här.

Vårterminen skjuter jag igång med raketfart och supereffektivitet. I det här inlägget sprutar jag av motivation och glädje över vad jag åstadkommit. Med all rätt tycker jag fortfarande för det mattades av rätt fort. Under sportlovet gjorde jag min praktik i religiös fostran, a.k.a. skribapraktiken. Den är värd 2 studiepoäng men jag tror jag lärde mig saker för minst 20 sp! Den skrev jag om i flera inlägg här, här, här, här och här. Den här våren debuterar jag som kolumnskribent i Åbo Underrättelser. Varje fredag är det någon som skriver en kolumn under rubriken Spaltaren som behandlar liv och tro och allmänna tankar. En ära att få vara med i kretsen av skribenter! Studierna fortsätter med latin, läskurser och kursen Det heliga landet med föreläsningar som slutar med en studieresa till Israel i maj. På sidan om studierna handleder jag en skribagrupp och fortsätter på guidekursen som började i höstas. Det är lite mycket mellan varven men det är i alla fall inte tråkigt. Jag känner att det här läsåret har försvunnit med raketfart det också.

Så nu står jag här med inlägg nummer 200 framför mig. Jag hade tänkt att det skulle bli en utlottning för sådana är ju kul när man fyller jämnt! Så alla som har orkat läsa ändå hit och vill delta i utlottningen ska göra det tunga jobbet att skriva en kommentar till det här inlägget. Jag räknar inte tillrop på facebook eller nån annanstans utan vill ha din kommentar just här. Så heja heja, orka orka! Senast på torsdagsmorgonen 20.4.2017 kl 10.00 ska kommentaren ha trillat ner för att du ska vara med i utlottningen.

Vinsten då? Ja, jag tänker vara lite fantasilös och köra med samma som jag gjorde vid inlägg nummer 100: Jag bjuder vinnaren på café! Du som vinner och jag går och äter nåt gott på café. Jag gillar cafén och att träffa människor så det ska bli jätteroligt att få träffa någon av mina trogna läsare! Var, när och hur får vi komma överens om med den som vinner.

Lycka till!

33 thoughts on “Inlägg nummer 200 – med utlottning!

 1. Petra

  Tänk att 3 år av studier redan är avklarade…spännande!
  Jag ha följt med din blogg lääänge men aldrig kommenterat… tycker det är intressant att läsa!
  Kram och sköt om dig!
  Petra

  1. Janette Post author

   Vad roligt att du tog dig tid att kommentera den här gången!
   Sköt om dig du oxå!

  2. Ann- Marie Pettersson

   Alldeles otroligt vad tiden gått fort och vad mycket du hunnit med. Jag beundrar din målmedvetenhet.
   Har lyssnat på din andakt från gårdagen,så bra du är vännen.
   Snart får jag sätta mig ner och höra vad du har att säga ikväll.
   Ann- Marie

 2. Malin

  Man blir ju matt av att bara läsa hur du gör – å så funderar jag hur det kunde ta mig 9,5 år att göra samma. Ja, fast jag hna ju mogna samtidigt jag. Du fixa ju undan det för länge sen…

  1. Janette Post author

   Jag började ju hösten 2011 med kurser vid öppna universitetet så nog har det tagit en stund för mig också att komma så här långt. Jag känner att jag fortfarande mognar så studier gör nog nytta.

 3. Hanna

  Ja-a du. Jag minns än hur du våndades då du skulle söka in till TF, skulle du orka, skulle du klara inträdesprovet…. skulle du byta bort en enda dag nu med facit i hand? Härligt att läsa att du funnit din plats och lycka till med slutrakan

  1. Janette Post author

   Ja, tänk så jag har våndats! Och tänk så långt jag kommit! Med facit så här långt? Nej jag skulle inte byta bort den här tiden för nånting!

 4. Carolina

  Älskade Tf och älskade studiekompisar. Det är så roligt att du börjat studera teologi och att jag fått lära känna dig ? tack för alla samtal i mysis, vilken tur att våra studier fortsätter ännu ett tag! ? // Carolina

  1. Janette Post author

   TF och studiekompisar, det är nog det som är grädden på moset när man studerar teologi. Det har varit roligt att lära känna dig och alla andra. Jag håller helt med om att det är tur att det fortsätter ett tag ännu!

 5. N.N

  Duktiga duktiga du.Fullt upp har du men är alltid så positiv och glad :)Glädje smittar 🙂 !

  1. Janette Post author

   Ja, det är sant. Glädje smittar och sånt smittar jag gärna av mig på andra!

 6. Malin W

  Jag tycker främst att det är fel att Malin redan skrivit en kommentar, utan att säga viken Malin. Heh, om hon vinner, så det var sen jag, det här är min andra kommentar 😉 😉

  1. Janette Post author

   Fast inte du ser vilken Malin som kommenterat så kan jag avslöja att jag ser vilken e-post man uppgett så jag kan hålla reda på er. Eller, är du rädd att du blivit gaggig och inte minns om du redan skrivit en kommentar? 😉

   1. Malin W

    Jo, det var nog mest det 🙂 Dvs. jag läste kommentarerna och såg att oj, sidu jag hade visst redan kommenterat 🙂 Det sku nog ha passa bra åt mig o, jag studerade också ca 9 år.

  1. Janette Post author

   Så sällan som vi ses sku det väl behövas en vinst för att få till det! 😉

 7. Malin E

  Malin W kanske är virrig då hon tycks tro att hon studerat teologi.

  (Å nu tänkte jag skriva Malin S. men det blir ju å fel…)

  1. Janette Post author

   Nåmen sidu hon ha o studera på TF! Fast det var visst en annan TF…

  2. Malin W

   Virri e jag alltid 🙂 Men att nä, int skrev du utryckligen att ni studerat teologi, bara att ni studerat 😉 . Och ca 9 år studera jag också, så jag claimar kommentaren ifall den vinner 😉

 8. Barbro Monthén

  Har med intresse följt din blogg och tycker att det är så roligt att du har en fin liten kompis i Kyrkråttan <3

  1. Janette Post author

   Javisst är kyrkråttan en skön liten kompis. Fast ganska tystlåten av sig.

 9. Annemo

  Roligt att läsa din blogg, du skriver så ledigt och lätt! Jag ska bestämt börja blogga när jag blir “dagledig “!
  Och duktig är du, önskar dig fortsatt lycka med studierna och livet!

  1. Janette Post author

   Det är roligt att blogga så börja på bara. Jag ser fram emot att läsa din blogg!

 10. en liten systeryster

  Jag vill vara meeeeeeeed!! Du e så kivaaaaaaah. MERA BUS ÅT FOLKET! Men vi kan nog annars också ta kaffemys <3 puss!

Comments are closed.