Det heliga landet

      Kommentarer inaktiverade för Det heliga landet

Jag deltar i en kurs som jag nämnde alldeles i förbifarten i inlägget här tidigare. Kursen heter Det Heliga Landet, DHL för de invigda. Det är en kurs där vi bekantar oss med Israels historia, nutid och framtid. Lärandemålen för kursen är följande:

Deltagaren fattar bekantskap med området som i religiöst språkbruk kallas för det Heliga Landet och som nu omfattar Israel/Palestina. Man lär sig känna nya aspekter i den långa och färgrika historien ut tre religioners synvinklar, den politiska verkligheten på området, religiösa aspekter i dagens mellanösternkonflikt samt Jerusalems viktiga roll som en helig stad för de tre religionerna. Deltagarna blir medvetna om drag och traditioner som såväl förenar som skiljer de tre abrahamska religionerna.

Det är inte någon liten mängd information som ska klaras av på en relativt kort tid. Det är 10 föreläsningar, en hel hög litteraturstudier, presentationer och diverse uppgifter som ska klaras av under kursen. Men den stora, fantastiska, saftiga moroten som kommer på slutet är en studieresa! Under en dryg veckas tid kommer den utvalda gruppen att åka till Israel och på ort och ställe få se och uppleva allt det som vi dittills vara läst och drömt om.

Old City from the Mount of the Olives / Wikimedia

För mig känns det som en verklig “once in a lifetime” resa. Det är så spännande att det inte är klokt och jag känner mig så otroligt lyckligt lottad att bara behöva packa väskan och hänga med. Oftast är det jag som ordnat resan när jag är ute och reser, ensam eller i grupp, men nu är jag bara en deltagare. En mycket privilegierad deltagare.

Men ännu är det många långa veckor dit och mycket som ska klaras av innan det, både studier och annat trevligt. Så jag fortsätter att drömma, fundera och vänta på en resa som säkert blir alldeles fantastisk.