Svenska dagen

      Kommentarer inaktiverade för Svenska dagen

Idag skulle jag vilja vara i Mysis. Jag skulle speciellt vilja att Alaric från bloggen Lika men ändå – olika – men ändå lika! skulle vara där och att vi alla tillsammans skulle stå upp och sjunga Modersmålets sång. För så gjorde vi första hösten när jag studerade och det var otroligt rörande och härligt på samma gång. Det är så sällan jag är någonstans där man med lust och glädje stämmer upp i Modersmålets sång på svenska dagen – och dessutom kan orden utantill!

I dagens läge när patriotism ligger nära någonting fult och främlingsfientligt känns det ännu mera viktigt att få värna om sitt språk på ett positivt sätt. Att få glädjas över att ha ett modersmål som inte är landets majoritetsspråk och att fritt få tala det. Att få studera på sitt modersmål utan att för den skulle vilja förminska någon annans rättigheter.

Så vet du varför vi firar svenska dagen? Nej, jag måste erkänna att jag inte var så insatt jag heller men jag gjorde som så ofta när det är nåt jag inte vet men vill skriva om. Jag googlade. Jag hittade den här informativa sidan där det står så här:

Svenska dagen firades för första gången 1908. Svenska folkpartiet instiftade dagen för att ena de svenskspråkiga i Finland och på det sättet främja bevarandet av det svenska kulturarvet.

På Wikipedia kan man också läsa att:

Svenska dagen är således äldre än både Svenska flaggans dag (sedermera Sveriges nationaldag), som instiftades 6 juni 1916, och Finlands nationaldag Självständighetsdagen instiftad 6 december 1917.

Så det är en över hundraårig tradition att fira svenska dagen! Artikeln jag linkar till ovan är rätt lång men har en hel massa information som kan vara trevlig att känna till. Längst ner finns också ett ljudklipp där man kan höra första versen av Modersmålets sång sjungas. Så Alaric, i brist på gemensam sång med dig idag, så sjunger jag med Akademiska Sångföreningen på nätet. Jag hoppas du sjunger med var du än är!