Ska du bli biskop sen?

      2 kommentarer till Ska du bli biskop sen?

14 november 2016 skrev jag det här inlägget som sedan blev liggande. Jag tyckte väl att det inte var så bra. Det händer sig ibland ännu också att någon ställer mig samma fråga lite på skämt så jag tror jag vågar mig på att publicera inlägget nu.


Ska du bli biskop sen? frågade nån med ett lite snett leende. Nej verkligen inte, svarade jag, för det krävs mycket mera studier än vad jag är intresserad av.

Det finns så många kloka människor som studerat så mycket mera än jag, att jag ibland undrar vad jag möjligtvis kan ha att bidra med. Det finns så många som är så lärda att jag känner mig förlägen och opåläst. Jag är inte särskilt analytisk av mig utan går mest på känsla. Det är inget som röjer några större framgångar i den akademiska världen. Jag läser hellre människor än forskningsresultat. Det samlar inte många studiepoäng. Jag lyssnar hellre till någons livshistoria än till en föreläsning. Sån’t ger ganska tunna föreläsningsdagböcker. Jag skriver hellre andakter och predikomanuskript än vetenskapligt formade uppsatser. Det är få kurser som godkänner sån’t. Jag sjunger hellre Guds lov än att jag försöker hålla god ton i en debatt. Så vad har jag att bidra med?

Jag är den jag är och kan inte mycket åt det. Jag tror att det är just det som Gud tycker att behövs på ett litet hörn någonstans i vårt lands kyrka. Så jag hoppas kunna följa Guds plan och sprida det glada budskapet.


Det är spännande att ju närmare jag kommer slutet på studierna och början på ett eventuellt prästliv, desto osäkrare blir jag på att jag faktiskt har vad som krävs för att klara kallet.

Vad vet jag egentligen?
Vem är jag att komma och berätta om Gud?
Hur ska jag stå rak när det blåser omkring mig?

Mina egna svar blir:
– jag behöver inte veta, jag behöver tro. Så enkelt får det vara.
– genom tiderna har det funnits allt från slavar som inte kunnat läsa till lärda som studerat en livstid som vittnat och predikat Gud ord – varför skulle inte jag kunna dra mitt strå till stacken?
– står jag för rak kanske jag bryts. En vidja böjer sig för vinden men reser sig rak igen efteråt. Ta varje storm som den kommer.

2 thoughts on “Ska du bli biskop sen?

  1. Ann-Marie Pettersson

    Så ska de låta Janette!!! Du är bra som du är och blir en så bra präst med fötterna på jorden .

    1. Janette Post author

      Tack för de orden. Jag ska lägga dem på minnet. Jag har börjat med fötterna i jorden. Pappa påminner mig alltid om att jag arbetet mig upp från bottnet av gravarna 😉 så det är ju bra om jag kan hållas på jorden nu sen.

Comments are closed.