Boken annorlunda

      Kommentarer inaktiverade för Boken annorlunda

Under helgen har jag läst En själasörjares dilemma av Göran Bergstrand. Det är en bok som man inte vill lägga ifrån sig utan man vill läsa nästa sida och nästa och nästa! Den handlar kanske främst om Malte Häggqvist som sommaren 1890 hade uppgiften att förbereda den dödsdömda Anna “Yngsjömörderskan” Månsdotter för döden.

Prästen Malte var 28 år och hade varit präst i bara 4 år när han av domkapitlet tilldelades arbetet som fängelsepastor och uppgiften att försöka få Anna Måndsotter att erkänna sin synd, be om Guds förlåtelse och ta emot nattvarden. Han misslyckas med sin uppgift och lider under resten av sitt liv av detta. Hela berättelsen är så tragisk att det inte är nån hejd på det.

Författaren Göran Bergstrand är makalös på att skriva sakligt men ändå med känsla. Han bollar sina tankar med läsaren och redogör öppet för sina egna tankar. Man får följa med hur hans tankar ibland går fram och tillbaka utan att det på nåt sätt skulle kännas råddigt. Det är en verkligt intressant bok som vem som helst kan ha intresse av. Det handlar om medmänsklighet, gudsförhållande och ond bråd död.

När jag snabbt kollade upp lite fakta om författaren Göran Bergstrand läser jag att han dött den 17 januari 2017. Dödsannonsen kan man läsa på nätet (klicka här). Må han vila i frid.