Judiska påsktraditioner

      2 kommentarer till Judiska påsktraditioner

På måndagen i stilla veckan tjuvstartade teologiska studentföreningen den judiska påsken och firade Sedermåltid. Jag har förstått att traditionen att fira Sedermåltid i TSF inleddes för ca 20 år sen men den judiska traditionen är flera tusen år gammal. Judarna minns uttåget ur Egypten i den här rituella måltiden och genom de texter som läses för man traditionen vidare till nya generationer.

IMG_20160321_185537Firandet består dels av en rituell måltid som består av symboliska maträtter (se bilden) och  dels en helt vanlig festmåltid. I samband med texterna som läses sveper (!) man fyra glas vin! Vi drack ett gott kochervin som jag tyckte riktigt synd om. Det var så gott att det förtjänat en varsammare behandling än att sköljas ner som vatten. Du kan tänka dig hur folk reagerar på det myckna vinet i och med att många inte ätit ordentligt innan de kom till festen. Det blev ganska underhållande, om jag uttrycker mig diplomatiskt.

Det är fantastiskt att man vid sidan om studierna kan bekanta sig med andra religioners traditioner och på samma gång ha riktigt roligt med sina studiekompisar! Bra gjort av TSF att hålla liv i den här traditionen och SUPERSTORT tack till årets styrelse som hade ovanligt stort bestyr med att fixa till festmåltiden. Det gjorde ni bra!

2 thoughts on “Judiska påsktraditioner

  1. Malin

    Åh. Du får min studietid att kännas förhistorisk. Jag var ju med on TSFs första Sedermåltid…

Comments are closed.