Tredje veckan – mera fart

      Kommentarer inaktiverade för Tredje veckan – mera fart

Nu plötsligt börjar hjulen rulla med allt bättre fart. Franskan är redan vardag och jag är innerligen glad för att grundkursen är en repetitionskurs för mig som läst franska för dryga 20 år sen. Jag märker att verbböjningarna nog finns nånstans djupt inne i skallen och uttalsreglerna är inte heller helt bortblåsta. Det som saknas i huvudet är ordförrådet. Alltså, jag behöver plugga ord! Det som är såå roligt – eller så inte.

Latinets nätkurs har just börjat. Jag tog mig själv i nackskarven idag och började göra uppgifterna. Samtidigt inser jag att det skulle vara av största vikt att verkligen STUDERA språket för att klara kursen. Alltså jag behöver pränta in ord och grammatik, inte bara slentrianmässigt göra övningsuppgifterna. Ändå är den här kursen piece-of-cake jämfört med det två tidigare kurserna i klassiska språk. Dessutom är det kul då vi i svenskan och ännu mera i engelskan har spår och rester av latinet. Grekiskan gav aha-upplevelser i svenskan och latinet kommer att göra det i ännu större grad. Häftigt! För att inte tala om hur mycket det råddar till min franska, haha!

Efter den här latinkursen kan jag säga att jag bekantat mig med 9 språk! Somliga mer, andra mindre, som minst har jag läst en termin. Du kan roa dig med att gissa vilka språk det handlar om.

Böckerna för min första tio-poängare, alltså läskurs, har klarnat så det är bara att få hem dem och börja jobba. Det blir måånga sidor att läsa och måånga att skriva innan jag är klar med den kursen. Jag väljer att recensera för då har jag ju kvar texten ifall jag senare vill gå tillbaka till nån viss bok. Det är mycket att skriva men jag har börjat få rutin på det och jag gillar ju att skriva!

Ett par andra kurser har inte kört igång ännu så de är mera diffusa. För att få grepp om hösten och för att få en lista att kryssa av prestationer på gjorde jag mig en to-do-lista. Jag har gjort så varje termin nu och jag gillar dem skarpt. Det är skönt att verkligen se resultaten. Jag älskar att få kryssa för varje föreläsning och varje avklarat kapitel i en bok!

20160920_162305
Listan är på rutigt papper och skriven med färgglada pennor. Old school så det förslår! Men det spelar ju inte nån roll vad andra tycker och tänker bara systemet fungerar för en själv. Jag behöver det här för att motivera och peppa mig själv. Man behöver hitta sina egna studiemetoder för att få det att fungera.

Senast den 23 december ska alla rutor vara överkryssade och studiepoängen omringade. Då har jag lyckats!