Ännu lite om prästen

      Kommentarer inaktiverade för Ännu lite om prästen

Det är spännande att de senaste inläggen som jag skrivit där jag har skrivit om torra fakta har varit de mest lästa inläggen på länge! Det är ju roligt att se att så många är intresserade och vill läsa om prästämbetet. Kanske det beror på att det fortfarande är lite hemligt vad präster sysslar med och att derast arbetsvillkor ser annorlunda ut än för vanliga yrken. En stor skillnad är ju att präster inte har arbetstid utan rätt till två dagar ledigt i veckan. Är man inte ledig så är man på jobb, 24 timmar i dygnet. Det är upp till en själv att se till att man inte arbetar ihjäl sig. Det finns inte heller söndagsersättning utan lönen är vad den är oberoende vilka dagar man arbetar.

Att det är lite hemligt kring prästen beror delvis på att präster har en absolut tystnadsplikt. Det som sägs åt en präst i själavård kan prästen inte berätta vidare, inte ens fast hen sitter i en rättegång och domaren frågar vad som sagts. Det finns bara tre som vet vad som sagts, den som sade, prästen och Gud. Och där stannar det.

Dessutom har ju prästen hand om en massa andra saker som hen inte ska gå omkring och babbla om. Så där som hembesök, begravningar, vigslar och dop till exempel. Men jag tror att det ändå finns saker som inte behöver vara så hemliga. Jag tänker fortsätta blogga men tiden får utvisa vad jag kan skriva om. Idag kan jag i alla fall berätta att jag är i Houtskär och håller gudstjänst igen. Predikan hittar du som vanlig på sidan Predikningar & andakter.