The american dream – att vara född i Finland

      Kommentarer inaktiverade för The american dream – att vara född i Finland

Det hände sig nyligen att prins Harry meddelade om sin förlovning. Det berättas att den lyckliga kvinnan är en skådespelare från teveserien Suits. Jag som gillar teveserier men hatar att söka nya spännande serier tänker att den teveserien kanske kan vara värd en bekantskap.

Så ser jag pilotavsnittet. Det är en advokatserie och sådana gillar jag. Det finns en stor fin advokatbyrå med en riktigt duktig och riktigt stöddig advokat. Det finns en ung, otroligt begåvad kille som gärna umgås med mindre smarta för då känner han sig extra smart utan att anstränga sig. Jag känner igen mig lite grann. Det är skönt att befinna sig i sitt bekvämlighetsområde.

Men så hamnar han i en situation där han inte längre är automatiskt smartast. Den stöddiga advokaten anställer den smarta killen. Killen utmanas, han tvingas jobba lite hårdare för att uppfylla förväntningarna. Vilket förstås leder till att han tvivlar på sig själv när det inte går lika lätt som vanligt. Jag känner igen mig lite grann. Det är inte så lätt att bli utmanad och tvingas jobba för sina poäng. Men killen sporras av sin mentor att inte ge upp, för mentorn ser sig själv i killen.

Hur det går sen… ja, jag måste väl fortsätta se på serien. Men det är ju klart att det åter är en serie som behandlar the american dream. För killen har inte gått på universitet och han har ingen examen. Det krävs stora summor pengar för att utbilda sig i USA. Det krävs ibland enorma uppoffringar för att ha råd med en utbildning. Så jag tänker att the american dream egentligen är att vara född i Finland. Vårt finska skolsystemet ger alla chansen utan huvudlösa avgifter som kräver extrema uppoffringar av någon. Det är inte lätt, men det är möjligt för precis varenda en som går i skola i Finland.

Så jag är tacksam för den möjlighet jag har fått att utbilda mig i vuxen ålder. Att utmana mig, jobba för det jag vill och kunna avlägga en akademisk examen!

Tänk så tankarna kan gå bara för att en prins förlovar sig!