Resans tredje dag

      Kommentarer inaktiverade för Resans tredje dag

Den tredje dagen vandrade vi iväg till Israel Museum där vi såg på en modell av Jerusalem så som staden antas ha sett ut på Jesu tid. Det var ingen liten modell utan i skalan 1:50 så en människa skulle vara lika hög som en tändsticka ungefär! Imponerande. Sen gick vi en sväng via byggnaden där Qumranrullarna förvaras. Taket är föreställer locket på en sådan kruka där rullarna förvarades i grottorna där de hittades. Spännande konstruktion.

Sen fick vi sätta oss i en buss för att åka norrut mot Nablus och berget Gerissim. Bussresan till Nablus igår gick inte riktigt som planerat för plötsligt var väg en avstängd. Vår guide visste inte varför men Pekka hittade orsaken i nyheterna. Haaretz rapporterade om orsaken här. Det hade varit ett skottintermezzo där en israel skjutit palestinier som kastat sten. Så det blev att köra en rejäl omväg vilket kullkastade lunchplanerna. När vår guide såg ett gatukök längs vägen stannade han bussen och ordnade ett pizza-aktigt bröd åt alla. Delikat men ganska saltigt.
Till slut nådde vi Nablus och bussen körde upp på berget Gerissim och vi besökte den samariska tempelruinen där. Sen besökte vi det samariska museet och träffade också en samarisk präst som var jätteivrig att berätta om samarierna för oss. Bussresan hem till STI i Jerusalem gick smärtfritt.

Bilderna från dagen ser du i galleriet, alltså här.