Samvetet gnager

      Kommentarer inaktiverade för Samvetet gnager

Idag åt jag lunch på en snabbmatsrestaurang i stan. Till min måltid bjöds jag på kaffe, te eller kakao eftersom jag är stamkund. På andra sidan gatan satt en kvinna och tiggde.  Hon satt på en papplåda ute i kölden och snöslasket. Jag har inte för vana att ge pengar till tiggare och ofta har jag inte ens kontanter på mig. På nåt sätt berörde tiggarnas öde mig mera idag än annars. Jag tog det te jag böjds på och gick tvärs över gatan. Jag gav muggen med rykande varmt te till kvinnan som satt där i kylan. Hon blev glad åt teét men hon vädjade efter mina pengar och visade ett slitet fotografi av tre små barn. Jag gav inga pengar utan gick min väg. I mitt samvete gnagde det. Jag kände mig usel för att jag bara gav kvinnan en mugg te.

Jag har allt jag behöver och mer därtill.
De som tigger lever hårda liv i usla omständigheter.
Varför ger jag inte mera? Varför delar jag inte av mig av mitt överflöd?

Jag känner mig som mannen i Matteusevangeliet 19:16-22

Då kom en man fram till honom och frågade: ”Mästare, vad skall jag göra för gott för att få evigt liv?” Jesus sade: ”Varför frågar du mig om vad som är gott? Det finns bara en som är god. Men vill du gå in i livet, så håll budorden.” – ”Vilka?” frågade han, och Jesus svarade: ”Dessa: Du skall inte dräpa, Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, Visa aktning för din far och din mor och Du skall älska din nästa som dig själv.Då sade den unge mannen: ”Allt detta har jag hållit. Vad är det som fattas?” Jesus svarade: ”Om du vill bli fullkomlig, så gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.” När ynglingen hörde svaret gick han sin väg bedrövad, för han ägde mycket.

Det räcker inte att jag delar med mig av mitt överflöd. Jag borde dela med mig av allt jag har. Jag är bedrövad, för jag är inte beredd att göra det. Jag är inte kapabel att älska min nästa som mig själv.

Därför är det viktigt att jag fortsätter läsa hur berättelsen fortsätter i verserna 23-26.

Men Jesus sade till sina lärjungar: ”Sannerligen, det är svårt för en rik att komma in i himmelriket. Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.” När lärjungarna hörde det blev de bestörta och sade: ”Vem kan då bli räddad?” Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt.”

För Gud är allting möjligt.

Det finns hopp.
Ännu är inte allt förlorat.
Det finns nåd.