Hur tänker de andra?

      Kommentarer inaktiverade för Hur tänker de andra?

Min goda vän Laura formulerade ett blogginlägg som jag nästan kunnat skriva själv. Vi tänker bra lika i den här frågan. Det handlar om det invånarinfo som ordnades i Pargas här om dagen. Tillfället nådde över nyhetströskeln men tyvärr inte av så värst smickrande anledning. Svenska YLE rapporterar här och Åbo Underrättelser rapporterar här (kräver inloggning) och Pargas kungörelser rapporterar med en videosnutt här.

Jag har funderar på dessa, oftast unga män, som med hatisk retorik skriker ut att flyktingarna kommer att våldta finska kvinnor. Att flyktingarna är instabila personer med krigstrauman som leder dem till våldsbrott. Att ett flyktingboende skulle sänka värdet på fastigheterna i närheten. Att våra skattepengar slösas på lyckosökare som låtsas vara flyktingar. Jag har funderat på dessa påståenden. Varifrån kommer allt detta hat och på vad grundar dessa uttalanden sig egentligen?

När jag bedömer andra så gör jag det långt utifrån mig själv och mina erfarenheter. Jag erkänner att jag generaliserar och utnyttjar förutfattade meningar. Om jag antar att dessa män gör sina uttalanden med samma bakgrund så säger ju uttalandena mera om den som säger dem än om dem som de uttalas emot. Om det är så här dessa män tror sig reagera om de flytt till ett främmande land undan våld och förstörelse så finns det fog för att vara rädd för dem. För vad talar för att de inte skulle ta till det våld och de våldtäkter de talar sig så varma för?

Okunskap föder rädsla, rädsla föder hat, hat föder våld. Den här ramsan kan vi väl lite till mans. Frågan är hur man ska lyckas sprida kunskapen så att rädslan, hatet och våldet skulle försvinna? De som redan hatar och har nära till våld är inte så mottagliga mot sakargument. De verkar se världen genom svart-vita glasögon och omtolkar fakta så att det passar in i deras världsbild. De verkar finna trygghet i sin svart-vita världsbild och håller krampaktigt fast i den.

Till slut vill jag lyfta fram även den här bloggaren, Nyfiken i en strut. Bloggaren var själv med på infotillfället och har skrivit ner sina funderingar och tankar här.