per aspera ad astra

      Kommentarer inaktiverade för per aspera ad astra

Nu får jag pusta ut lite. Igår skrev jag andra deltenten i både franskan och latinet. Jag hade stressat en hel del för de här tenterna för jag kände att jag inte riktigt hade koll på allt.

När jag skrev franskan insåg jag att jag nog har snappat upp något under kursens gång och att jag tydligen har kvar något av det jag lärde mig i högstadiet och gymnasiet. Så jag vågar tro att jag klarade tenten och att kursen blir godkänd. Den förra deltenten var jag nästan lika nervös för och då blev vitsordet en trea så jag tror det är ungefär i samma knutar den här gången.

Mellan tenterna hade jag flera timmar tid så jag passade på att besiktiga bilen. Det var lite i sista minuten för besiktningsperioden för min bil är 15.8 – 15.12. Ingen stress, ingen panik och bilen blev godkänd för ett år framåt igen!

Till latintenten räknade jag ut vilka texter läraren skulle välja bland för tenten. Jag skippade alla andra texter och pluggade in översättningarna för fyra texter. Dessutom pluggade jag tabellen med verbformer i olika konjunktioner och sex oregelbundna verb. Det har jag ganska lätt för så det oroade jag mig inte för dess mera. Sen oroade jag mig för ifall jag missat i mina uträkningar för då skulle jag vara helt ute och cykla…

När jag fick tentpappret i handen och såg uppgifterna skrattade jag nästan. Den text som skulle översättas var just den text jag läst mest på och allra sist före tenten. Tjohoo! Lätt som en plätt blev det ju. Resultatet fick jag redan idag.
Poäng: 45,5/48 Översättning: 23,5/24 Bestäm former: 11/12 Verbböjning: 11/12
VITSORD: 5

Mina vänner på facebook kanske tycker att jag är fånig när jag före tenterna våndas så rysligt och sen ändå får goda vitsord. Våndan är äkta, vill jag intyga. Jag litar inte på att jag ska kunna det som efterfrågas i tenten. Fast jag måste medge att jag inser att jag börjar bli ganska bra på att läsa lärare och förstå vad som det lönar sig att plugga på. För det är just det här det handlar om. Jag läser inte för att förstå och kunna allting, jag strävar efter att komma genom tenterna. Mitt mål är alltså föga hedervärt.

Nu kan jag koncentrera mig på att knapra pepparkakor och skriva klart recensionerna av böckerna i läskursen. Bara 2½ bok kvar sen får jag njuta av jullovet – om det är nåt kvar när jag är klar.