Ny dag, ny andakt

      Kommentarer inaktiverade för Ny dag, ny andakt

Radioandakter är som det mesta här i livet. När de väl kommer, så kommer det flera på en gång. Här är dagens andakt som man kunde höra i radion klockan 6.54 och 9.10. Den finns på Arenan (klicka här) om du vill lyssna på den eller så kan du läsa mitt manus här nedanför.

Andakten inleds med Joan Osbornes sång One of Us

If God had a name, what would it be
And would you call it to His face
If you were faced with Him in all His glory
What would you ask if you had just one question

Yeah, yeah, God is great
Yeah, yeah, God is good
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

What if God was one of us
Just a slob like one of us
Just a stranger on the bus
Trying to make His way home

Han satt i bussen. Allra längst framme satt han, så att alla som steg ombord måste gå förbi honom. Han var rufsig i håret, hade omoderna kläder och han luktade illa. Riktigt illa. Han tittade på var och en som kom in i bussen men alla vek undan blicken och låtsades att han inte fanns där. Fast lukten nog påminde dem. Långt bak i bussen kunde man känna lukten. Den sötsura stanken av en människa som inte tvättat sig på länge.

busspassagerareJag steg ombord och jag kände lukten. Jag tittade upp och såg mannen som satt bakom busschauffören. Han tittade på mig och jag vände bort blicken. Jag ville inte stirra. Jag ville inte känna lukten. Jag ville inte att han skulle sitta där jag brukade sitta. Jag gick ganska långt bak i bussen och satte mig. Jag tyckte synd om busschauffören som satt så nära mannen som luktade illa. Jag hoppades att han snart skulle stiga av och försvinna ut ur mitt väldoftande liv.

Då drabbade en ny tanke mig och jag kände hur jag rodnade lite. Varför hade jag vänt bort blicken? Jag hade ju kunnat nicka ett hej. Varför tyckte jag synd om busschauffören och inte om mannen som antagligen var bostadslös? Varför tyckte jag att mannen inkräktade på mitt liv? Fast han är ovårdad och luktar illa är han lika mycket människa som jag. Han är en person med tankar och känslor. En person med en historia jag inte vet någonting om.

Jag känner mig usel där jag sitter. Jag som är så himla präktig och lagom. Jag som alltid vill lyfta fram att kärleken är störst av allt. Jag som ändå aldrig vill gå ur min bubbla av bekvämlighet. Jesus sade att det vi gör mot andra det gör vi mot honom och där sitter han nu på första bänkraden och vi viker undan blicken. Jag är feg och vet inte vad jag ska göra så jag sitter kvar. Jag intalar mig att nästa gång ska jag göra bättre. Jag ska se mina medmänniskor även om de luktar illa.

Gud, jag ber, hjälp mig att göra din vilja. Hjälp mig att se dig i mina medmänniskor idag och alltid. Hjälp mig att våga visa kärlek, din kärlek. Amen.

If God had a face, what would it look like
And would you want to see
If seeing meant that you would have to believe
In things like Heaven and in Jesus and the Saints
And all the Prophets and…

Yeah, yeah, God is great
Yeah, yeah, God is good
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

What if God was one of us
Just a slob like one of us
Just a stranger on the bus
Trying to make His way home

Tryin’ to make His way home
Back up to Heaven all alone
Nobody callin’ on the phone
‘Cept for the Pope maybe in Rome