Kristina och Maja

      Kommentarer inaktiverade för Kristina och Maja
Nej, du måste finnas
Du måste
Jag lever mitt liv genom dig
Utan dig är jag en spillra på ett mörkt och stormigt hav
Du måste finnas
Du måste
Hur kan du då överge mig?
Jag vore ingenstans
Jag vore ingenting om du inte fanns

Helen Sjöholm sjunger med en intensitet som ger mig rysningar och stora tårar faller på min kind. Hon gestaltar Kristina från Duvemåla. Kristinas liv är hårt, hon flyr hungersnöd och ofärd till ett förlovat land som inte alls är så underbart som man trott.

Ungefär samtida med Kristina är Maja. Stormskärs Maja. Maja lever ett hårt liv i den Åländska skärgården. Ett liv inte mycket annorlunda än Kristinas. Jag läser om Åbo Svenska Teaters Maja, Emma Klingenberg, i Kyrkpressen där hon samtalat med redaktören om den stora styrkan hon tycker sig se att Maja hämtar i sin andlighet. I arikeln står skrivet andlighet där jag skulle säga tro.

Under ytan finns det mer än vi kanske först ser.

Både Kristina och Maja är fiktiva personer men genom dem beskriver författarna kvinnors hårda liv på 1800-talet. Kvinnorna som hämtade styrka i bibeltexter och psalmer. Kvinnorna som bad till Gud och ropade ut sin förtvivlan när livet var svårt och döden okänsligt klampade in i deras liv.

Utan att dra alla över en kam vill jag påstå att kvinnorna på 1800-talet hade en mycket mera levande tro än vad dagens kvinnor har. Spelar det nån roll, kan du tänka, vi lever ju annorlunda liv nu än de gjorde då. Jag svarar med en motfråga: Gör vi det?

Är vi inte överarbetade, utschasade, trasiga, villrådiga, utbrända, förbannade och klampar inte döden in i våra liv även nu? Är det inte så att vi i jakten på den fantastiska lyckan jobbar mer än vi orkar, försöker upprätthålla en fasad av perfektionism och ändå inte får tag i lyckan som alltid tycks smita iväg just när vi nästan greppar den?

Jag tror att vi behöver våga tala mera om Gud.
Jag tror att vi behöver Gud i våra liv.
Jag tror att Gud vill vara i våra liv.

Så Gud, du måste finnas, Du måste
Jag lever mitt liv genom dig
Utan dig är jag en spillra på ett mörkt och stormigt hav
Du måste finnas
Du måste
Hur kan du då överge mig?
Jag vore ingenstans
Jag vore ingenting om du inte fanns

[“Du måste finnas” är en sång som är komponerad av Björn Ulvaeus och Benny Andersson till musikalen Kristina från Duvemåla]